Zobacz pełną wersję : Jaki olej do paliwa ?
Prosze podać konkretną nazwe, zalety i wady jak równierz cene.
[ Dodano: 2005-10-31, 17:40 ]
http://www.sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=175_682&products_id=1250
Zapomniałem dodać ja leje Shell Advance Ultra 2T. Cena 35 za litr u mnie.
Zalety:
-dobre smarowanie
-znikome ilości nagaru
-lepiej się spala
Wady:
-CENA
-podobno simmeringi siadają bo guma z nim reaguje. Alternatywą są silikonowe simmeringi. :mrgreen:
Johny Bravo
2005-10-31, 17:16
Ludzie ten mixol to jest najgorsze gowno jakie moze byc . Ostatnio juz nie mial polsunetyka i wlalem mixola . Zaczal mi okropnie kopcic i z kolanka zaczelo mi jakies czarne cholerstwo leciec. Juz niegdy nie wleje tego oleju i kazdemu odradzam jesli chce zeby mu simson pochodzil troche.
Brosik90
2005-10-31, 17:27
Z kolanka Ci sie cos leje mmm ciekawe masz kolanko, ja uzywam mixola i nie powiem kopci ale nie narzekam jak narazie , bede sciagac cylinder i zobacze jak z tym nagarem itp moze przezuce sie na cos lepszego. Powiem wam jeszcze co do olei ze moj kolega uzywa jakiegos oleju do pil spalinowych
Ja tam używam Mixola i jest OK
Hahahha twój kolega jest mądry te do spalinówek są bardzo dobre bo piły pracują na bardzo wysokich obrotach. :D
ja ostatnio kupiłem jakiegos Mobila 2 t czy cos takiego :D Przedtem jezdziłem na orlenowskim mixolu 8)
Ja jeżdżę na Mixolu i nie narzekam. Simek kopci tylko wtedy, gdy naleję go za dużo :P .
mixol za 9 zł z Auchan :P
ja jeździłem do tej pory na mixolu ale kolega mi poradził, że dobry jest CASTROL TT teraz jak mi sie skonczy MIXOL to chce go wlać zobaczę jak bedzie chodzil ;)
Ja po remoncie zamierzam jezdzic na syntetycznym oleju mobil 1 do dwusuwow, dotychczas jezdzilem na mixolu orlenu i bylo dobrze :)
Nostradamus
2005-11-02, 19:55
a ja jeżdzę narazie na MIXOLU, ale wlałem sobie raz 5l benzyny z olejem do piły Stihl i nie widziałem różnicy w pracy silnika
hmm ja od 5 lat lece na mixolu i nie narzekam ale jak niedawno rozebrałem simka do malowania i remontu silnika to jak zobaczyłem że mam 0.5 cm nagaru w kolanku to prawie nie zemdlałem:) Prosze podajcie jakiś w miare dobry i tani syntetyk albo pół syntetyk ! Pozdrawiam!
Johny Bravo
2005-11-02, 21:03
Orlen semisyntetik litr za 12-14 zlotych dobry i tani. Sam na nim jezdze.
Ja tam leje Stihl'a trochę drogi bo 35zł/L ale motoryna chodziła 7lat i zero remontów a Simson chodzi juz rok i też wszystko wporzo.
ja na swoim starym silniku w zlym stanie jezdzilem na mixolu...
a w poniedzialek przychodzi używany silnik w dobrym stanie i już mam pod korek zalaną benzynke 98 i orlen semisyntetik 2T :mrgreen: 11 zl za litr :)
ja jeżdże na Mobil extra 2T
JA tez Jezdze na mobil extra semisyntetyc 2T bardzo dobry i wmiare nie drogi(22 zl/litr)
Ja dopiero co przestawiłem sie na mobil extra 2t ( przedtem jeździłem na mixilu)i nie narzekam. Płace za mobil 17 zł.pzr
popieram drops'a ! też leję MIXOLa ale jak bede miał trochę więcej funduszy to przetestuje te ''niby lepsze''. Tylko jak cos to jaki mi polecicie?
Ja po remoncie zaczynam stosowac olej pol-syntetyczny STATOIL, jestem zadowolony, przy mieszance 1:30 nie kopci nic :) co przy mixolu bylo niemozliwe, kopcil i to zdrowo :) mysle ze bede z niego zadowolony, za litr place 27 zl starczy na wiele kilometrow :D osobiscie polecam :)
Ja tam lałem leje i bede lał Mixola. Kopci ale mnie to tam ............. obchodzi ważne że idzie do przodu a z tyłu mnie nie interesuje co sie dzieje. Tamte niby maja lepsze smarowanie ale niewiem bo nasi ojcowie tez lali mixol i jakos nie nazekali to czemu ja mam narzekać?? Mi sie wydaje że mixol wiekszość leje i też nic im sie niedzieje to czemu mam kupować droszy i przepłacac?? Tu chodzi tylko o dobre smarowanie i żeby sie niezatarł.
A teraz sobie moi mili parafianie przeczytajcie to: :P
http://www.kalina.net.pl/~kicer/pliki/faq.htm
Ja kupuje do simka teraz po remoncie silnika Mobil extra 2T niechce już tego mixolu bo u mnie kosztuje 12zł a za 16zł po znajomości mam właśnie tego Mobila
Nostradamus
2005-12-28, 21:35
a ja sobie leje Mixol. Po remoncie sobie przemyślałem i jednak zostałęm przy nim.
Przeczytajcie ten artykuł do którego linka dałem w poprzednim poście to zobaczycie że mixol jest jak najbardziej wystarczający ;)
Nostradamus
2005-12-28, 21:42
jak mi rodzice opowiadali to dawniej lano Superol do paliwa bo nie było Mixolu i jakoś MZ ETZ 250 i jeszcze kilka innych motocykli rodziców się nie zepsuły.
Mixol wam przeciez nie spierniczy silnika tyle co ten nagar sie osiada wiec nie wiem czemu kupujecie drogie syntetyki, lepiej kase na piwko miec :D
no mój stary lał LUX. a co do mixolu to ja tam jezdze na nim ale coraz bardziej mam go dosc. od jakiegos czasu mixol jest coraz żadszy i smierdzi kiepsko zakiszonymi ogórkami :P
zakiszonymi ogorkami - ciekawe :), moj kolega pociska komarem na LUXie
Polecam Orlen Platinum Moto 2T! Kosztuje okolo 24zl:)
ale raz na 1000 km mozna dac 10 zl drozej . straszne z was sknerusy .
Daniel, a po h** masz wyrzucać w błoto 10zł wole se kupić za to 3 litry paliwa wiecej. A mixol jest zjabistym olejem bo on sie niespala tak jak prwdziwy olej. Chociaż też go mam już dosyć bo cały czas leci mi z tłumika na ziemie i już mi prawie wykładzine w garażu zdrzarło :P.
ja przed ostatnim tankowaniem simka nie miałem ani kropelki na tłumiku tylko brąsowy delikatny nalot. zatankowałem i od tego czasu nie jezdze:/
Grzester
2006-01-02, 22:21
ja na codzien leje mixol, a na specjalne okazje podkradam dziadkowi Shtila ok 40zl za litr. lepiej chodzi i wchodzi na obroty :)
Obarzaneq
2006-01-03, 17:52
ja leje mixol ale to gowno bo ma az 30% rozpuszczalnika wsztrsko robi sie fiolteowe najlepszy bedzie akis syntetyk 2t taki bede laj po remoncie
jezeli nie zalejecie dobrym olejem to mozecie zapomniec o tuningu. olej syntetyczny spala sie w całosci i nie pozostawia nadaru. mozna wypolerowac wszuyko na lusterko i po przejechaniu 10000 rozbierasz, przecierzasz szmatka i dalej wszytko sie błłuszczy. przy takich obrotach jak maja cylindry wilokanałowe mixol jets nie dozwolony no nie nie smaruje. kidys jezdzili na luxie ale kiedys nikt nie wiedział o tym ze sa cylindy na5 kanałów które maja 10 000obr
ja jezdze na ESSO 2T specjal 24zł litr -u mnie jeden z lepszych olejów
Grzester
2006-01-05, 21:29
mixol za 10.50zl i shtil na specjalne okazje za ok50zl/L
Obarzaneq
2006-01-25, 23:40
Hmmm Ja slyszlaem opinie od 2 ''niby'' specjalistow i jeden zdecydowanie poleca mixol (ze te inne duzo drozsze, oszdzedza sie a silnikowi nieszkodzi).
Drugi że zachodni T2 (czy tam 2T) duzo lepszy bo gdy sie jezdzi an mixolu to straszny nagar (zawiera 30% ropuszczalnika i niespala sie caly)
No to zaoszczedzac na mixolu czy kupowac drozszy ''lepszy'' 2t??
miałem mixol przez tydzień i nie zdał u mnie egzaminu . Cały czas tłumik był brudny z oleju wylewal się a jak zmienil olej na lepszy teraz nie pamietam jak on sie tam nazywa to nie ma śladu i silnik ladniej pracuje a tak wogóle to MIXOL się nie spala
dawid13132
2006-01-26, 12:29
Ja tam jezdze na czerwonym sthilu i wszystko gra!!:)
jeżdże na mixolu od kąd mam motor, jakos żadnych problemów nie mam. tłumik mam prawie zawsze suchutki, z brązowym nalotem (chyba że zatankuje lipne paliwo), i nagaru też nie zaduzo. do simka nietunigowanego mixol jest dobry, i wszystko będzie elegancko pod warunkiem, że simek jest dobrze wyrególowany
Ja też odkąd mam motor jeżdże na mixolu, podobno jest lipny ale jakoś chodzi. Kiedyś brat mi wlal orginalny od amortyzatorów z mazdy i simson też chodził, szkoda silnika bo ten olej słabo się rozpuszcza w benzynie no ale nie miałem innego a jeździć trzeba było :D
Uje?d?acz
2006-01-27, 21:07
Orlen semisyntetik litr za 12-14 zlotych dobry i tani. Sam na nim jezdze. ja tak samo
Majkel333
2006-01-27, 21:37
A ja leje olej husqvarna (do pił) ok. 25 zł za litr i niema nic nagaru!!! :twisted:
ja wlewam Mobil 1 racing 2t koszyuje 54zeta.
Johny Bravo
2006-02-01, 20:03
SzoFFer, To ciebie kazdy litr kosztuje o zlotego wiecej :shock: :shock: :shock: :shock:
powiedzmy, ze na biednego nie padlo (w lato pracuje duzo przy samochodach i stac mnie na to, inaczej nie kupilbym,) na tym oleju lepsze sa osiagi, bo nie blokuje on silnika jak wiele olejow, nie mowie ze jest on najlepszy, bo wybralem go po cenie(w sklepie drozszego nie bylo), ale jak dla mnie jest super.
Grzester
2006-02-01, 21:20
Aha dodać chciałem że podobno jak w miesiąc sie nie wyjeździ paliwa z olejem od piły to sie z oleju woda robi PS nie dosłowinie
Johny Bravo
2006-02-01, 21:27
Drozsze nie znaczy lepsze ale jestem za olejami semisyntetic typu stihl mobil itp. Mixol to gowno.
mixol gowno, zatarlem motorynke na tym dziadostwie
ja na mixolu zrobilem 2400 kilosow i nic sie nie działo :)
Jak mam kase to husqwarna jak z kasą cienko to mixol :]
barti_m90
2006-02-02, 11:00
Ja tez jeźdżę na mixolu i nie narzekam zrobiłem 1200 km i nic sie nie dzieje:)
Ps:mój kolega dolewa jeszcze ropy jak ma mało benzyny wtedy to dopiero kopci:D:D
zatarlem bo slabe samrowanie miala na wysokich obrotach, duzo nia pamietam jezdzilem i przy jezdzie na maxa okolo 2minut zatarla sie, pozniej lalem do niej mobil 1racing 2t, ale w tym czasie juz mialem simsonka, wiec szkoda mi bylo tego oleju lac do niej i przestalem nia jezdzic.
pikus910
2006-02-02, 12:17
mnie naprzyklad nie stac na lepsze oleje i od kiedy mialem 2 motory to zawsze mixol przyznam ze lecialo z kolanka ale sie przetarlo i bylo ok a nadodatek ja nie jezdze na wysokich obrotach to wiec lepszy olej mi nie potrzebny :)
maciek1221
2006-06-28, 09:25
ja leje olej do 2t MIDLAND SYNTETYK!!! :mrgreen:
Ja odkąd kupiłem Sima zrobiłem ponad 4 tys. km żadnych problemów.
P.S- nagar z kolanka można zawsze wypalić!!!!!!!!!!! :)
Robertos
2006-06-28, 22:38
Jeżeli masz Simsona bez żadnych tuningów mechanicznych to Mixol w zupełności wystarczy, ale jeżeli zrobiłeś/zamierzasz zrobić remont/tuning mechaniczny to olej syntetyczny to podstawa :)
ja tam leje mixol i simson chodzi jak zegarek :mrgreen:
gutek_rapier
2006-07-04, 07:58
Ja leje mobila 2t racing full syntetyk
ja leje MIDLAND, nie kopci, zero nagaru i jest bardzo dobry. POLECAM KAZDEMU !! simek nie kopci i wogule git, a jak wleje mixolu to mi sie bardzo simek muli ;/ MIDLAND syntetyk 13 zł za 0,6 l
koyotito
2006-09-17, 19:12
Ja dodaje do benzyny olej LOW SMOKE zielony (do pilarek husquvarna)
Sw.Piotrek
2006-09-24, 20:44
Ja leje "Castrol Garden Oil" za 10 zł litr. Spala sie b. dobże, prawie nie kopci, jest tani i markowy. Zdjęcia tego oleju mozecie zobaczyć na linku do stronki z zdjęciami mojego simsona.
Obecnie Mixol ale na wiosne zmienie na Mobila 2T bo jest lepszy o wiele od mixa.
Grzesiek89
2006-09-24, 21:58
Zależy. Czasem Mixol z Lotosa, czasem Midland, czasem Orlen 2t pol syntetyczny.
a ten orlen semisynthetic to zostawia po sobie nagar ??
[ Dodano: 2006-10-07, 19:45 ]
ja kupiłem jakis orlen semisyntheitic za 18,50 ale jakis samochodowy. i moge go lac do simki ??
Nie, nie mzoesz mzoesz lac tylko oreln semisynthetic 2t
ja leję do paliwka Mixol z Orlenu i ładnie na nim cyka Simson....
a ja qpułem tera mixol z orlena. nie wiem, mnie szkoda kasy na te drogie oleje ;] w latach 70, 80 nie było olejów trakcihc jak dzis ;] i simki i romety jejzdzily. mnie to bez roznicy ;)
Ja mam jakis za 22 zl z orlena . Semisyntetyk 2t.
Tomek s51
2008-02-15, 10:45
ja jezdze na Mixolu S o klasie tarcia A/B i jestem zadowolony :mrgreen:
Ja caly czas jezdze na Mixolu wszystkie maszyny ( Jawa mustang 50, Simson, WFM, CZ 350) spisuja sie dobrze i nie mam problemu z nagarem ale jak mi sie teraz skonczy Mixol to kupie jakis lepszy i zobacze co sie stanie :). Przeciez wszystkiego trzeba sprubowac:)
Mam pytanie. Aktualnie bak zalałem benzyną z mixolem(wiadomo na zimę), chce pierwszy bak docierania pojechać na mixolu, a potem już na Orlen 2T semisythetic. Czy mogę normalnie przejść na półsyntetyk ?
Simson_Pawel
2008-02-15, 18:41
ja leje mixol i jestem z niego dumny :smile:
ja leje sthila czasami olej do 2t crossowy nie pamietam nazwy
Artek2112
2008-02-15, 18:56
sthil moim zdaniem najlepszy :wink:
Orlen 2T semisythetic :ok:
ja używam Mixolu, niestety, i jak sciągnąłem cylinder, to na denku tłoka miałem pełno nagaru twardego i musiałem to delikatnie zdrapywać... :/
d-dobrzynski-d
2008-02-15, 20:06
JA używam Castrol R2 Rejsing bajk albo mobil ale dalej niepamiętam, końcówke wakacji przejechałem na orginalnym oleju do podkaszarek shtil.
Ja tam husqvarna 2t z Niemiec xD :fu: w Polsce około 120 zł kosztuje ktoś coś mówił :P
ja Orlen semisynthetic 2T
misiek6691
2008-02-15, 20:56
ja leje mixol moge przejsc na inny ? :neutral:
Michal_TM
2008-02-15, 21:09
Ja leje orlen 2T
ja leje mixol moge przejsc na inny ? :neutral: Było o tym na forum, poszukaj a później zapytaj.
zawisza154
2008-02-15, 21:12
ja leje tylko i wyłącznie sthila, oczywiście oryginalny, Płace 30pln w salonie Sthila, a na stacji benzynowej kosztuje 40pln.
riddler S
2008-03-03, 20:21
Witam! Mam pytanie, czy OLEJ CASTROL ACTEVO pół syntetyk byłby dobry do oryginalnego Simka? :smile:
Jak najbardziej będzie dobry.
Po remoncie przerzuciłem się na midland 2T syntetyczny, butelka 0,6 l 11 zł a jest baardzo dobry :)
Ja tam na Husqwarnie jeżdże i jest ok
Co sądzicie o oleju ESSO lub Addinol ? Takie w ofercie ma p. Kniaź
Czy któryś z nich nada się do cylka 70/4 ? :razz:
Po remoncie przerzuciłem się na midland 2T syntetyczny, butelka 0,6 l 11 zł a jest baardzo dobry :)
Do spokojnej jazdy OK. Jak jeździsz ostro to zaje**esz na tym silnik.
a tak jak już się wszyscy pytają to do 70ccm z żadnymi ekstremalnymi przeróbkami starczy Mobil1 ale półsyntetyk ? to jest taki jak Ty MaRo masz tylko SemiSynt.... Preferuje raczej jazde z manetką do oporu ;) Już go od jakiegoś roku używam bo kosztuje coś około 20zł a u mnie full sytetyk nie jest dostępny nigdzie w sklepie ani na CPN.
MaRo a Ty ile za ten syntetyk płaciłeś?
MaRo, w takim razie jaki olej polecasz? :shock:
Za Mobila Racing 2T 45zł, za Castrola R2 42zł. Do nie wysilonego silnika powinien starczyć ten pół syntetyk z Mobila.
[ Dodano: 2008-03-04, 22:31 ]
Sikacz, coś z Mobila, Castrola albo Motula. Ja obecnie jeżdżę na Castrolu R2
Mam dylemat...mam w tej chwili bak zalany na full benzyną z domieszką mixolu. Chce w tym sezonie zacząć jeździć na Orlen 2T semisyntetic. Krucho u mnie z kasą i żal mi troche 6l paliwa :roll: i chce go wyjeździć przez pierwszy okres docierania(ok. 200km). I teraz moje pytanie...czy mogę potem swobodnie przejść na Orlen 2T semisyntetic ? :P
Michal_TM
2008-03-05, 14:09
Co za problem, nie masz jakiegoś ziomka co na mixolu jeździ ? Sprzedaj i kup nowe paliwo z Orlenem 2T.
fanta007
2008-03-05, 14:40
Ja do paliwa na dotarciu leje Mobil Racing 2T oczywiście syntetyk a jak dotrę to myślę lać stihla
mihau134
2008-03-05, 17:32
elo witam :D ja mam olej szwajcarskiej firmy midland syntetyk przeznaczony do 2 suwów i wlewam go do 98 verwy fajnego kopa ma :p :D
Co do Castrola R2... słyszeliście coś na temat zmiany nazwy tego produktu?
Kupiłem dzisiaj w mojej okolicy taki olej:
http://www.allegro.pl/item324385292_castrol_power_1_racing_2t_1l_.html#p hoto
gość mi powiedział, że to jest to samo co R2 racingbike ale niedawno zmienili nazwe...
Ja leje olej syntetyczny Sthila 28 zł za litr
Koyot koleś miał rację, to jest r2 w innym opakowaniu. Czy ktoś śmiga na wysilonym cylku np. 60/4 na oleju ze stihla?
wysilonym cylku np. 60/4
Jak to jest wysilony cylinder to ja pier.. :lol:
Co do tego sthila to trzeba uwazac bo w mojej okolicy na stacji jest STIL i STIHL :mrgreen:
Dobra jacuś, wiem że może w porównaniu do twojego mój to nic ale swoje obroty kręci i też jest 1 pierścień :P
Albo czy ktokolwiek jeździ na 60/4 ale na innym, tańszym oleju od castrola r2? %)
tomash992, 200 km to sie nie zdązy nic osadzic, smiało możesz potem zmienic olej.
W zeszłym roku jeździłem na przecudnym, dymiącym, smierdzącym i wogóle wszystko majacym mixolu ale teraz przezuciłem się na ORLEN 2T SEMISYNTHETIC i zauwazyłem same pozytywne zmiany simek troche równiej chodzi i mniej dymi
Ja już jeżdżę na mixsolu 3 lata na simku i nic się nie dzieję :lol:
kojot_64
2008-03-23, 13:25
Aktualnie jeżdże na Orlenowskim Mixolu S klasyfikacji TA/TB ale chciałbym zmienić ten olej na Stihl 2T, jednak slyszalem ze po zmianie oleju z mixol'u na wlasnie Stihl 2T itp wystapiłoby wypłukanie nagaru i w konsekwencji zatkanie łożysk czy to prawda?? Dodam że na Mixolu od remontu bylo zrobione lekko ponad 700 km. Z góry dzięki za pomoc :)
Tak, nagar oderwie sie od powierzchni i zbyt duze kawalki moga nawet prysowac gladz cylindra, dostac sie do lozysk i spowodowac ich przedwczesne zuzycie. Ja lalem tez Mixol, od niedawna ( rok temu ) kupilem Orlen 2t, niestety jeszcze nie zdazylem go uzyc.
kojot_64
2008-03-23, 14:51
Ale być może jeszcze nie odłożyło sie go zbyt dużo?? Cho ciaż osobiście myślę ze zmiana nie wyrządzi wiekszych szkód...
Ale być może jeszcze nie odłożyło sie go zbyt dużo?? Cho ciaż osobiście myślę ze zmiana nie wyrządzi wiekszych szkód...
Pisze sie chodziarz , ja uzywam mixola i wole jak mi bardziej dymi (mixola juz uzywam z 4lata) %)
Pisze sie chodziarz
Padłem %) :lol3:
Kojot_64, zależy ile km zrobiłeś od ostatniego remontu.
Pisze że zrobił 700km
Możesz smiało zalewać lepszy olej. Po takim przebiegu nie powstało za duzo nagaru więc nie ma się co oderwać.
kojot_64
2008-03-25, 07:46
Ok to wiele wyjaśnia :) Jeszcze pytanie czy olej półsyntetyczny np z Orlenu również
powoduje odpadanie nagaru???
A jaki polecacie Olej do 80 cmm, kosz 70,19n1 11, wydech z bulwa i po remoncie? Bo narazię jeżdżę na Oreln 2t semisyntetyk 22 zl/litr.
Oreln 2t semisyntetyk 22 zl/litr.
U mnie ten olej kosztuje 11,99 zł/litr
kojot_64
2008-03-25, 08:31
Właśnie coś drogi ten olej u Ciebie bo u mnie też około 11-15zl. 15 zł no to już jest szczyt.
jak miałem pocket bike to lałem taki olej co był w butelce takiej że odrazu całe wlewało sie na 5l wachy i wychodziła mieszanka 1:50 kolorek miał zielony i pisało chyba "No Smoke" i taki dymek skreślony a dalej w mieście podobny widziałem tylko że czerwony
Ja leję olej Stihl od pił spalinowych. Dobry olej.
A to mnie chyba w ch**** zrobili :/ . Własnie się dziwiłem czemu ten olej taki drogi, coś czułem ze za taka cene to lipny. W ogole on mi smierdzi rybami, tylko tak jakby starymi. Starymi rybami. Serio :/. To jaki olej polecacie, bo ten co mam to widze niewiele lepszy od mixolu, a smierdzi że ja pierdziele.
Sw.Piotrek
2008-03-26, 15:48
Wiele osób chwali sobie olej Orlenu pół syntetyczny. Ty Astaroth po prostu za niego przepłaciłeś. Polecam tobie olej Castrol 2T Garden Oil. Sam używam tego oleju i jestem z niego bardzo zadowolony. Kosztuje 10zł za litr.
Lopez_92
2008-03-26, 20:16
Ja używam Mobila, wlałem simkowi syntetyka niech się cieszy tak to cały czas na mixolu, ale po generalce teraz tylko syntetyk będę lał.
Sorki za off-top ale czy ktoś stosuje może Unikat+ do starych typów silników jeżdżących jeszcze na ołowiówce zanim ją wycofali?
Ma ktoś Addinol od Pana Kniazia :?: Dobry olej czy lepiej kupić u Pana Kniazia tego Mobila :?:
MIDLAND-2T olej pełny syntetyk,szwajcarski,cena za op.0,6L 9zł Naprawdę super olej,pełne smarowanie wszystkich elementów z którymi się styka mieszanka,czysty tłok,pierścienie się nie zapiekają,kanały czyściutkie,łożyska idealne,tłumik w środku czyściutki-tylko cieniutka warstwa oleju pokrywa wnętrze,świeca utrzymana w idealnym stanie.Moje spostrzeżenia po przebiegu 3500km
http://www.allegro.pl/item331842527_olej_motul_skooter_ekspert_skuter_2t _2_t_dozownika.html
A co sądzicie na temat tego oleju ? Lepszy będzie od Mobil 1 półsyntetyk którego do teraz używam? Pytam bo u mnie w sklepie jest dość tani, a Mobil mi się już skończył i nie wiem co teraz wziąść..
motul podobno jest najlepszy, kolega leje go do kx 250 2T i mowi ze bez porownania z innymi, jest roznica w jezdzie, nie zamula tak jak inne. tylko on placi 60zl za litr i chyba wlasnie za ten motul.
motul podobno jest najlepszy
Też tak słyszałem, ale zauwazyłem że do 2T jest dużo rodzaju tych olei więc chciałem sie was zapytać co o tym konkretnym oleju Motul sądzicie
kojot_64
2008-03-29, 12:19
Zakupilem Castrol 2T w takiej charakterystycznej czerwonej butelce... Zobaczymy jak sie bedzie sprawowal ;P W kazdym badz razie napewno lepiej od slawetnego Mixolu ;) Cena nie taka zla 35 zl za litr.
Ja leje olej MAKITA półsyntetyk, jest bardzo wysokiej jakości moto naprawdę mało kopci nawet na dotarciu koszt to około 20-30 zł kupuje go w sklepie z piłami i kosiarkami spalinowymi
kojot_64, 35zł to ja place za litr Castrola R2, w tym nowym opakowaniu.
A Midland, owszem syfu nie zostawia. Ze smarowaniem gorzej. W seryjnym silniku OK, do modyfikowanego silnika NIE POLECAM !
Sorki za off-top ale czy ktoś stosuje może Unikat+ do starych typów silników jeżdżących jeszcze na ołowiówce zanim ją wycofali?
To Ty masz zawory z nieutwardzanymi gniazdami w dwusuwie :?: :roll:
ja leje mixol troche kopci ale ogolnie nie ma rzadnych problemow
ja leje mixol ale gdy sie skonczy bede lał olej do pił sthil
kojot_64
2008-03-30, 08:54
no kur** u mnie tego oleju nigdzie taniej nie bedzie :/ a jakikolwiek inny to drozyzna ze szkoda gadac :/ A Ty pete uwazaj jesli dlugo juz jezdziles na Mixolu zeby Ci nagaru nie wyplukalo... Wyzej jest o tym mowa jesli nie czytales.
http://www.allegro.pl/ite..._dozownika.html
A co sądzicie na temat tego oleju ?
Jeśli chodzi akyrat o ten olej Motula to jest to nauboższy olej(a cena normalnie kosmos) ale i tak będzie lepszy od mobila, sheela itd. Co do motula to najlepiej zalać 510. Ogólnie motul jest wypasionym olejem przeznaczonym do pracy w ciężkich warunkach.
motul podobno jest najlepszy
To prawda
zauwazyłem że do 2T jest dużo rodzaju tych olei więc chciałem sie was zapytać co o tym konkretnym oleju Motul sądzicie
Motul 100- minerał
Motul 510- półsyntetyk
Motul 710- full syntetyk.
Oczywiście to tylko niektóre oleje bo jest ich więcej. Co do motula to moim zdaniem najwyższa półka jakościowa za przystępną cenę.
Ja leje orlena semisynthetic ale nie jestem z niego w pełni zadowolony, sprawia wrażenie barwionego mixolu, w porównaniu do olei sthila czy makita
a ja teraz do simka będe lał midlanda ;) (silnik całkowita seria na częściach ddr:D )
A ja mam pytanko poprzedni sezon śmigałem na mixolu a teraz przeżuciłem sie na orlen 2t semisynthetic i wyjeździłem na nim w 2 dni cały bak paliwa i nic sie nie stało ale jak skonczy mi się orlen 2t semisynthetic zamierzam przeżucić sie na castrol r2 i mam pytanko czy nic mi sie nie stanie z silnikiem jak z pół syntetyka przeżuce się na full syntetyk ??
P.S - mam zwykłą 50-tke znaczy 50 cm3 - zero tuningu
Cały nagar ci wypłucze i silnik szlag trafi :lol: Olej się zmienia na lepszy tylko po remoncie.
Co do midlanda... Zrobiłem na nim 700 km, jeżdzę na mieszance 1:35-1:40 przy 60/4 i nie kopci ani nic, na tłoku nie ma nagaru, pierścionek trochę dzwoni no ale cóż, MZA nie robi idealnych tłoków.
Jednakowoż jak się skończy a skończy się za niedługo to kupię castrola R2 lub shella.
Zobaczymy jak sie bedzie sprawował Repsol Moto Sintetico 2T :F
kublas3333
2008-03-30, 20:55
Witam miałbym takie pytanko odnośnie oleil; bo wymieniacie tutaj rozne oleje lotosy mixole castrole itp. A czy mógłbym zastosować stihloski olej do mieszanek do pił do mojego simka?? tam dawkowanie tego oleju tez wynosi 1:50 wydaje mi sie ze on jest dobry gdyz za 100 gram place ok 7zł bo mam piłę spalinąwą i jak kupywalem stihla pile to bardzo chwalili ten olej???? z góry dziex
Ja lałem mixol, ale tomash992 (user forum) Poradził mi orlen 2t semisyntetic i teraz używam tego.
kublas3333, olej ze stihla jest bardzo dobry, do simka się nada.
Pielek, a MOTUL 800 to tez full syntetyk??
Tak. Ale on jest raczej do wyczynu.
tyle stron tu jest że aż sie pogubiłem :P jakie oleje mam kupić do swojego( dłubana 70-tka) na dotarcie , widziałem na BP Barrego
skrzynia:Castrol Magnatec 10/40w LUB Power1 Racing 2T Fully Synthetic
ale nie wiem czy do mojego będą dobre i zresztą może ich nie być w sklepie ...więc niech napisze kilka a doświadczonych osób co mam kupić
do silnika Motul Transoil Expert, do benzyny jakiś Castrol R2, Motul 510, 710, Mobil 1 full syntetyk
spidi347
2008-04-12, 20:44
Mam pytanie, chciałbym przejść na pełny syntetyk, od roku jeżdżę na Orlen 2T pół-syntetyk, noi ostatnio zmieniłem tłok z pierścieniami, sworzeń, łożysko to co jest na sworzeniu. Wyczyściłem głowice z nagaru, zresztą na tym oleju nie było go wiele, dosłownie milimetrz, po przetarciu szmatką schodził. Teraz simsonek na dotarciu, ma zrobione 100KM, a mieszanki z tym orlen 2T ma wlane jeszcze na 200KM. Noi jak wypale to, to mogę przejść na full syntetyk ? Co mi radzicie. .
:roll:
danieldabro
2008-04-13, 11:33
dosłownie milimetrz
To jest wg Ciebie malo ?:D
spidi347
2008-04-13, 13:57
No nie wiem :D No ale nie było tego dużo, szmatką wszystko zeszło, kiedyś, jak po kupnie sciągłęm głowice to ten nagar musiałem papierkiem ściernym zdrapywać. Teraz to luz, chciałbym przejść na ten pełyn syntetyk, będe miał drogi, taki jak idzie do kosiarek. I muszę mieć pewność czy mogę go lać po dotarciu.
Mixola to nigdy nie lałem, nawet nie wiem jaką to to ma konsystencje, nie interesuje mnie on w ogóle.
2 lata temu został gruntownie wyczyszczony i przepalony tłumik od simka tak, że w środku był czysty jak nówka.
Od tamtego czasu leje olej 2T pół-syntetyczny Orlen. Zrobione 10,000km, zawsze zalewane było równo 1:50 bo mam miarkę.
Pod koniec zeszłego sezonu simek coś stracił moc, mogłem jechać max 20 km/h, już się bałem, że coś nie tak poważnego. Gdy wcześniej dostał porządnego kopa na max obroty i na max prędkość przez kilka km to gdy się zatrzymałem z rury kopciło się jeszcze przez 5 minut po wyłączeniu silnika.
Co się okazało?
Chyba 2kg nagaru wywaliłem z całego układu wydechowego, porobiły się nawet takie kamienie i jak to się zbiło, dostało się na koniec układu i zakleszczyło to moto traciło moc, a jak dostał po garach to się to zaczęło palić.
NIGDY WIĘCEJ TEGO SYFU
Myślicie, że to koniec moich przygód z tym płynnym gównem?
To czytajcie dalej.
Na zimę (pod koniec listopada) w baku zostały 3 litry benzyny z tym olejem, rozrobione.
Co się okazało pod koniec stycznia?, moto nie odpalił, a jak rozebrałem gaźnik (na zime był suchy) to pełno tego gównianego oleju było na spodzie gaźnika.
Tylko nie myślcie sobie, że nie trząsłem bakiem zanim odkręciłem kranik bo to zrobiłem i to nie raz i nie dwa energicznie i nawet czasem robiłem to zimą (ogrzewany garaż).
4 miechy i takie cuda się zrobiły, a skutki tego odczuwam do teraz bo jeszcze się z tym nie uporałem.
Ten olej do niczego się nie nadaje, omijać to szerokim łukiem, teraz poszukuję jakiegoś syntetyka.
Nie jest wart tych 11 zł, może gdyby kosztował 5 zł to bym się skusił jeszcze raz na niego.
danieldabro
2008-04-14, 17:31
Co do ORLENU 2T:W naszych regionach krąży o nim zła opinia, został nazwany: ''czerwony mixol'' ale ja na jego temat nie będę się wypowiadał bo go nie używałem.
Ja jeżdżę na Stihlu i ten olej polecam :mrgreen:
Pojechałem dzisiaj do gościa który robi wymiany olejów ,filtrów i posiada nawet simsona :F jak zacząłem wymieniać mu oleje to powiedział że szlag trafi tego simsona , polecił mi mixol i hipol do skrzyni :lol: żebyście widzieli tą 30-to litrową bańkę z napisem mixol :lol3: masakra jakaś %)
danieldabro
2008-04-14, 19:42
Hipol wg mnie jest dobrym olejem... Sam na nim nie jeżdżę, ale mam co do niego dobre wspomnienia :mrgreen:
może i hipol ujdzie :P ale masowe wciskanie ludziom mixolu to przesada %)
mnie wkurza gościu w sklepie motoryzacyjnym... ogólnie czesci do samochodów itp. Rozglądam sie za olejami, pytam sie czy jest taki i taki olej, a on mówi nie nie ma, a do czego to ma być? Do Simsona... No to mixol, wszyscy leją do tego i po co lepszy i tak za każdym razem. Dzisiaj niestety nie było Mobila tego którego zawsze kupuje to wziąłem:
http://bikepics.com/pictures/1253182/
Teraz i w silniku i do mieszanki olej Motul :D
ja leje miksol do benzolu
tmi, dziwisz się? Nalałeś sobie shitu więc sam jesteś sobie winien. Trzebabyło od razu pomyśleć i wlać coś porządnego. Jeżeli szukasz naprawdę dobrego oleju to odezwij się na GG.
evil, ten motul co pokazałeś jest do mieszkanki do skóterów ze skrzynią bezstopniową
[ Dodano: 2008-04-15, 19:02 ]
tmi, dziwisz się? Nalałeś sobie shitu więc sam jesteś sobie winien. Trzebabyło od razu pomyśleć i wlać coś porządnego. Jeżeli szukasz naprawdę dobrego oleju to odezwij się na GG.
evil, ten motul co pokazałeś jest do mieszkanki do skuterów ze skrzynią bezstopniową
Simson_Pawel
2008-04-15, 18:04
teraz z mixolu przerzuciłem się na Sheel pół syntetyczny , róznicy narazie nie widze ( tylko mi sie sam gaźnik rozregulował)
evil, ten motul co pokazałeś jest do mieszkanki do skóterów ze skrzynią bezstopniową
oo ciu* to wczesnie piszecie ;) Wcześniej wpominałem o tym oleju to mówiłem, że będzie lepszy od Mobila... a zresztą co to za różnica czy skrzynie bezstopniowa czy zwykła?
Mial ktos kiedy stycznosc z czerwonym olejem castrola 2 t ? ( 30 zl za litr)
Wy tu gadacie o syfskich olejach %) Kumpel jak mu braknie mixolu to leje słonecznikowy olej, albo leje rope opałową... / nie polecam, nie pochwalam, ale co poradzić to mój kolega :F
evil, ten motul co pokazałeś jest do mieszkanki do skuterów ze skrzynią bezstopniową
Co ty zaś za głupoty prawisz ? Co ma olej do mieszanki do tego czy skrzynia jest bezstopniowa czy nie ? Evil dobry olej kupiłeś.
JacekM ja miałem stycznosć z tym olejem a raczej mam
DO skrzyni leje resztki z wymiany w samochodzie, wiec zawsze syntetyk hehe,
Co do paliwa, to na początku docierania miałem zielony, półsyntetyczny olej do kosiarek, i po przejechaniu 400km, było lekko nagaru ale palcem szło go zdjąc z komory spalania.
teraz kupiłem Orlen 2T za 10zł/litr i zobaczymy jak będzie :)
Ja aktualnie jeżdżę na Mixolu. Kiedys jeździłem na still'owskich czerwonych olejach - 0,5l ok 30zł :/ (bankructwo), z resztą na nim zatarłem silnik :/ . Uznałem, że mixol nie będzie dla mnie zły ponieważ i tak stosunkowo często rozkładam silnik, wymieniam części, generalki itp więc nie ma sensu ładować kasy w oleje. Mixol jest dobry - nie najlepszy. Wiem o tym. Chwalą sobie coś takiego jak "Fux" lub "Fuks" (nie wiem jak się pisze) podobno jest tani i zostawia mało nagaru.
Pod nazwą mixol, jest teraz połowa olei do silników 2T. trzeba tez wybrać jakiś "lepszy mixol" nie pierwszy lepszy z tą nazwą. Orlen ostatnio się opuścił w produkcji ...
oo ciu* to wczesnie piszecie Wcześniej wpominałem o tym oleju to mówiłem, że będzie lepszy od Mobila... a zresztą co to za różnica czy skrzynie bezstopniowa czy zwykła?
Co ty zaś za głupoty prawisz ? Co ma olej do mieszanki do tego czy skrzynia jest bezstopniowa czy nie ? Evil dobry olej kupiłeś.
Tak zaleca producent :!: :!: :!: Skoro producent zrobił osobny olej do takich silników to znaczy że coś w tym musi być :!:
A ja Husqvarna niebieską :] i powiem wam ze jestem zadowolony :mrgreen:
a Butelek 1l mam dużo bo tata zwozi z Niemiec, bo tam piła motorowa, kosiarki na żyłkę cały czas chodzą :razz: nie będę zdradzał ceny oleju :razz:
danieldabro
2008-04-16, 14:17
still'owskich czerwonych olejach - 0,5l ok 30zł (bankructwo), z resztą na nim zatarłem silnik
Ja nie mam żadnych przypałów z tym olejem :mrgreen: Dla sprostowania:
1l kosztuje 30zł :wink:
do skrzyni poszedł hipol a do paliwa castrol power1 :mrgreen: , odczuliście jakiś zmiany po przejściu na tego power1 , co możecie o nim powiedzieć , dobry jest ?? a i o hipolu też mile widziane komentarze
a i o hipolu też mile widziane komentarze
SYF SYF i jeszcze raz SYF :F
SYF SYF i jeszcze raz SYF :F To jaki do skrzyni proponujesz? :razz:
danieldabro
2008-04-16, 15:17
Hipol dobry jest :] Tylko troche przewalone pozniej silnik po nim czyscic :wink:
Teiras mozesz cos nieco o nim opowiedziec jak simmi chodzi , kopci ? oraz jak wyglada po eksploatacji
Ja leje do paliwa liqy & moly (jak cos to poprawcie) pół-syntetyk. Do silnika milvus. :razz:
Ja teraz kupilem olej do paliwa Valvoline 2T mineralny, nie kopci na nim tak jak na mixolu i Orlen 2T :cool:
Pawe?Simson
2008-04-16, 19:59
Ja leje Castrol r2.
Mieszanka Mixol ale trzeba go zmieni na jakiś półsyntetyk albo syntetyk. Do silnika castrol chyba ale napewno 15W/40. Dobry taki w miarę ten silnikowy czy niezabardzo ??
BANANvanDYK
2008-04-16, 22:33
Teraz leję Orlen Semisyntetic. Poprzednio lałem na docieraniu Mixol ale zmieniłem. Jak poprzednią razą patrzyłem na denko tłoka przy jeździe na półsyntetyku to było trochę gruba warstwa miękkiego nagaru ale dało się nią usunąć przez zdrapywanie. Teraz obejrzałem tłok po ostrzejszej jeździe i na tłoku nie ma nagaru, denko jest koloru złotego, ale trochę nagaru widać. Ten olej też dymi jak jest zimny silnik (bo pozostaje olej w skrzyni korbowej), ale na docieraniu jakoś nie widać aby za mną było niebiesko. Szczególnie jak się jeździło na mixolu spokojnie, to jak dało się mu na maksymalną prędkość to było za mną ładnie niebiesko. Tutaj jakoś tego nie ma. Trochę się obawiałem że zawali mi nowy tłumik (na docieraniu), ale jak ostatnio do niego patrzyłem - jest czysty z lekką powłoką oleju.
Co do oleju przekładniowego - trochę z tym walczyłem jaki powinien być. Najlepszy (zalecany) to Addinol Getriebeol 80W GL-3, czyli ZIMOWY i z małą ilością dodatków EP. Jest on do kupienia u p. Kniaźia. Nie może to być zwykły Hipol gdyż jest wielosezonowy i gdy jest zimny to strasznie ciągnie sprzęgło. Najlepiej szukać oleju specjalnego do dwusuwowych skrzyń biegów z mokrym sprzęgłem. Podane są wcześniej nazwy tych olejów. Niby instrukcja obsługi dopuszcza stosowanie oleju silnikowego (w niektórych dwusuwowych też), to ja też testowałem bo nie mam dostępu do tych specjalnych olejów i stwierdziłem że w ogóle się nie nadaje. Gdy się rozgrzeje to strasznie głośno pracuje kosz sprzęgła. Ostatnio zrobiłem mix olejów silnikowego i Hipolu w stosunku pół na pół i stwierdziłem że to bardzo dobrze pracuje. Na zimnym silniku nie ciągnie wciśnięte sprzęgło a na gorącym silniku kosz sprzęgła pracuje cicho. Poprzednio miałem w skrzyni olej Boxol 26.
Jestem fanem oleju hipol 15f,stary jestem jak ten olej,sprzegło nie ciągło mi na nim nigdy.Zalecany jest olej rzadszy gdyz sprzegło tego by wymagało,nie tworzy sie warstwa miedzy tarczami tzw. poslizgowa.Miałem taki olej kiedys ale zreztgnowałem,przy delikatnym ruszaniu z 1ki sprzegło szarpało(przy hipolu tak sie u mnie nie dzieje)pozatym wyschodkował mi tryby kosza.cześć.
W simsonie lałem orlenoski tego syntetyka, teraz do hondy leje castrola r2 (tzn. lałem przed dotarciem :F ) a aktualnie na dotarciu mam Motula scooter expert (pół syntetyk)
silnik/skrzynia hipol, paliwo mixol
teraz do hondy leje castrola r2 (tzn. lałem przed dotarciem :F ) a aktualnie na dotarciu mam Motula scooter expert (pół syntetyk)
można wiedzieć dlaczego zmieniłeś olej na okres docierania :???:
Bartek5200
2008-04-17, 17:48
Ja leje mixol juz od 3 lat 2 lata do motorynki i rok do simsona i nic sie nie dzieje...
Tomek s51
2008-04-17, 22:13
Ja leje mixol juz od 3 lat 2 lata do motorynki i rok do simsona i nic sie nie dzieje... a co ma sie niby dziać :?:
ja też leje mixol tylko że ten orlenowski "S" o lepszym współczynniku tarcia
Bartek5200
2008-04-18, 05:22
Ludzie ten mixol to jest najgorsze gowno jakie moze byc . Ostatnio juz nie mial polsunetyka i wlalem mixola . Zaczal mi okropnie kopcic i z kolanka zaczelo mi jakies czarne cholerstwo leciec. Juz niegdy nie wleje tego oleju i kazdemu odradzam jesli chce zeby mu simson pochodzil troche.
np. to się może (podobno) dziać ,bynajmniej u niego :F
Z mixolem to jest jak z czarnobiałym telewizorem film obejrzysz ale nic po za tym , tak samo mixol smarować smaruje ale jak...do fabrycznego silnika to spełnia swe zadania ale przy jakimś tuningu to jest do ...wiecie czego
do fabrycznego silnika to spełnia swe zadania ale przy jakimś tuningu to jest do ...wiecie czego
100% racja, ale ludzie tego nie pojmują i jadą po Mixolu :lol: mam seryjny silnik i będę już 4 sezon śmigał na Mixolu i żadnych problemów z nim nie mam. Do skrzyni leje Hipol i też jest wszystko ok.
Bartek5200
2008-04-18, 14:41
Do skrzyni leje Hipol i też jest wszystko ok.
Ja też
A czy do skrzyni można lać mixol bo słyszałem kiedyś że tak?
lukas1991
2008-04-18, 15:20
Bartek5200, wydaje mi sie ze nie bo to nie jest olej typowo przekładniowy :roll:
Bartek5200
2008-04-19, 05:48
lukas1991, ok dzieki.
kamcio789
2008-04-19, 09:31
CZe,mam pyytanie czy ten semisyntetik 2t z orlenu jest dobry i czy osadza duzo nagaru.
dzieki za odp.
Bo mam go dzisiaj kupic albo mixol albo semisyntetik i niewiem co mam wybrac. :grin:
[ Dodano: 2008-04-19, 21:35 ]
Prosilbym o odpowiedz.
:wink:
kamcio789 Ja bym wybrał mixol %) . Jeździłem simkiem na obu i powiem tyle,że nie widziałem różnicy. Oba kopcą. A jak jeździłeś cały czas na mixolu to nie bierz z orlenu, bo ci może nagar wypłukać. Polecam oryginalny olej Makita. Manetka odkręcona na fulla i nie widać dymu :twisted:
djpawer, to nie chodzi o dym kopcic moze nawet jak kamaz wazne zeby nagar nie osiadał na tłoku i wszedzie.
Irek Jeżeli chodzi o nagar to wiadomo, że Orlen lepszy, bo mniej zostawia.
kamcio789
2008-04-20, 18:43
Cze, czyli polecacie ten olej semisytetyk 2T z orlenu??
Ja już więcej go nie kupie, do wysokich obr nie nadaje się ale fakt faktem jest lepszy od mixola... Teraz bede inwestował w stihl 25zł/litr...
danieldabro
2008-04-20, 19:03
Teraz bede inwestował w stihl 25zł
Słuszny wybór :ok:
Teraz bede inwestował w stihl 25zł/litr...
Polecam oleje stihl, makita, jeżdżę na nich i jestem bardzo zadowolony.
kamcio789
2008-04-20, 20:50
A jaka jest dokladna nazwa tego oleju stihl
Ja jezdze od 2miesiecy na Shell Advance VSX -półsyntetyk najlepszy podobno wsrod polsyntetykow, dawałem 33zł L.
danieldabro
2008-04-21, 06:09
A jaka jest dokladna nazwa tego oleju stihl
Poprostu ''STIHL'' :mrgreen:
A ja wam zaszpanuję, że od niedawna czyt od poskładania silnika śmigam na jakimś elfie, jutro napiszę dokładną nazwę :P
coś mi sie wydaje że jeździłem na tym ELFIE co ty OLI ale on w moim przypadku był mineralny nie wiem jak w twoim
Właśnie szukam go na allegro ale nie mogę znaleźć...
lukas1991
2008-04-24, 16:41
to jezdzisz na nim i nie znasz nazwy, hehe na allegro szukasz??
mixol i orlen to jedno gowno
mixol i orlen to jedno gowno
Mixol to gówno, ale o orlenie tego nie powiem!
Przejechałem 930km do dnia pechu w którym pierscienie poszły, ale gdy zdjolem glowice to nagar palcem starłem.... wiec nie mów mi tu ze gówno. Kumpel w jawce po mixolu miał po 200km tyle nagaru ze drapalismy go juz.
Zgadzam sie z Alban09, ;) Smigam na Orlen Platunum Moto 2T :mrgreen: nawet sam gostek w CPN mi mówił ze tego oleju schodzi najwięcej bo bardzo dobry jest. ;)
lukas1991
2008-04-24, 18:15
Alban09, mam swoje zdanie, a po drugie to w pazdzierniku kupiłem orlena i jak ostatnio lałem to zrobił sie jak woda:P zastanawiałem sie czy to napewno on :grin:
Spokój ludzie i bez kłótni mi tutaj. MaRo
Już wiem :F Elf selfmix 2T :F
marcinsparco
2008-04-26, 14:24
Mi na mixolu robił się częsty nagar na świecy.Teraz leje Orlenowski pół-syntetyk i nie mam problemu :grin:
Hmmm to jak wyjaśnić że na Mixolu zrobiłem ponad 6000 km bez kłopotów ? :lol:
kuba s83
2008-04-26, 15:57
Hmmm to jak wyjaśnić że na Mixolu zrobiłem ponad 6000 km bez kłopotów ? :lol:
Tak że nie masz wysilonego silnika, i jeździsz dość spokojnie? :razz: Ludzie tyle lat jeździli motorami z silnikami 2t do których wlewali mixol, a motorki jeżdżą do dziś...
Ja też leje mixol, lecz gdy będę go chciał zamienić na orlenowski ten czerwony pół syntetyk to muszę wyjeździć do suchego baku mixol i dopiero go lać czy mogę lać jak mam starą sieke z mixolem ?
Pierw musisz wyjeździć mieszankę z Mixolem a dopiero później lać nową mieszankę z nowym olejem ;)
W baku mozna mieszać oleje, nie ma żadnego ryzyka. Nie raz tak robilem u siebie. A co do miksolu - grunt to lać w odpowiednich proporcjach a nie na oko i jeszcze cos zeby "miał lepsze smarowanie"
Dudi, ja słyszałem wręcz przeciwnie że mieszanie olei nie jest prawidłowe :(
To jaki polecacie olej lać do benzyny? Ja leje mixol 1:50
A co do olei to mieszać wolno tylko takie same jakościowo i chodzi mi tutaj o mieszanie mineralnych z mineralnymi , półsyntetyki z półsyntetykami i syntetyki z syntetykami
A co do olei to mieszać wolno tylko takie same jakościowo i chodzi mi tutaj o mieszanie mineralnych z mineralnymi , półsyntetyki z półsyntetykami i syntetyki z syntetykami
Nie tylko. Jest jeszcze kilka możliwości.
soviet100
2008-04-27, 14:10
Shell advance coś tam 2t
ja leje Castrol Racing 2t i nie narzekam, nagaru praktycznie nie ma
Nie tylko. Jest jeszcze kilka możliwości.
Jak są inne to napisz jakie
Syntetyk z syntetykiem
Półsyntetyk z półsyntetykiem
Minerał z minerałem
Syntetyk z półsyntetykiem
Półsyntetyk z syntetykiem
Półsyntetyk z minerałem
Minerał z półsyntetykiem
To ja ci gratuluje pomysłowości jak chcesz mieszać półsyntetyk z mineralnym, po poerwsze jak sama nazwa wskazuje są one inne lepkościowo i smarnie, a po drugie miesza się oleje o podobnych właściwościach a nie rżnych typach. Ale jak ktoś wie coś więcej niech napisze
A ja gratuluje tobie bardzo niskiego poziomu wiedzy na temat oleii. Nie będe ci tłumaczył dlaczego tak wolno bo twój rozumek jest za mały żeby to pojąć( chociaż jak chcesz to dzwoń do przedstawiciela byle jakiej firmy produkującej oleje i on ci może wytłumaczy). Generalnie w olejach siedzę od ponad dwóch lat i znam wiele specyfikacji tychże olejów i dobrze wiem co wolno mieszać z czym a czego nie wolno więc nie wprowadzaj innych użytkowników forum w błąd.
Generalnie w olejach siedzę od ponad dwóch lat i znam wiele specyfikacji tychże olejów i dobrze wiem co wolno mieszać z czym a czego nie wolno.
Tak a olej którego ja używam jest do skuterów z bezstopniową skrzynią biegów :lol:
Bo jest kolego. Tak zaleca producent i pytaj jego dlaczego tak a nie inaczej. Jeśli nie wierzysz otwórz sobie spcecyfikację producenta. To był mój ostatni post w tym temacie. Mam już dość pomaganie niektórym userom po to żeby byle user nie mający pojęcia o sprawie oleju darł japę że mu coś nie pasuje bo nie jest w stanie tego pojąć.
Tak sie składa, że mam takie coś: http://img297.imageshack.us/img297/1673/img1320ho0.jpg
I jakoś nigdzie sie tego nie doczytałem więc skąd takie coś wytrzasłeś...
http://img241.imageshack.us/img241/5958/img1321sy7.jpg
http://img177.imageshack.us/img177/5808/img1322ee7.jpg
A tak poza tym to co ma skrzynia do mieszanki i smarowania ??
:lol: :lol: :lol: Bo to nie jest specyfikacja, tylko zwykła broszurka :lol: :lol: :lol:
Każdy olej silnikowy liczących się producentów spełnia wymagania specyfikacji API i ACEA jak byś chciał wiedzieć . Mieszanie olejów silnikowych spełniających takie same specyfikacje nie przedstawia na ogół żadnego zagrożenia, ale nie można zagwarantować, że otrzymany po zmieszaniu olej będzie miał dalej optymalne właściwości. Wszystkie dostępne na rynku oleje silnikowe liczących się producentów są ze sobą mieszalne (z zachowaniem zasady spełnianych specyfikacji). Pamiętać jednak należy, że zmieszanie olejów może obniżyć jakość otrzymanego w ten sposób oleju silnikowego i dlatego wychodzę z takiej zasady że nie należy mieszać olei ponieważ niesie ono za sobą konsekwencje nieraz niepozorne a nieraz bardzo poważne i pewnie wiesz czym to grozi
Syntetyk z półsyntetykiem
Półsyntetyk z syntetykiem
Jaka tu jest różnica? Bo nie bardzo kumam.
To były raczej kombinacje z powtórzeniami :P
Raczej nie. Róznica jest i to dość znaczna bo półsyntetyków jest bardzo dużo rodzajów. Ale oczywiście ja się nie znam. Zapytajcie Picie oraz Evila.
Raczej nie. Róznica jest i to dość znaczna bo półsyntetyków jest bardzo dużo rodzajów
Czyli mówisz, że jest różnica w mieszaniu półsyntetkyka z syntetykiem, a syntetyka z półsyntetykiem :?: :lol3:
Zapytajcie Picie oraz Evila.
Już mnie wpieniasz troche. Jak tak wszystko wiesz i jesteś tego taki pewien to pochwal sie skąd to wiesz, albo pokaż gdzie to przeczytałeś bo jakoś na żadnych ulotkach, w internecie, na pudełku z oleju nic nie pisze o skrzynie bezstopniowej i sam pomyśl i wejś to na logike co ma skrzynia do tego?
Pielek, też mnie ciekawi o co chodzi z tą bezstopniową skrzynią. Jak kupujesz olej do silnika w samochodzie to nie pisze na nim, że nadaje się tylko do aut z przekładniami automatycznymi ;] i tak samo tutaj. Przecież skrzynia korbowa nie ma fizycznego połączenia
z przekładnią.
Nie chodzi o to, że olej ma być do skrzyni automatycznej, manualnej czy bezstopniowej. Każdy producent silnika podaje jaki olej ma być użytkowany w danym silniku i jaki jest dla danego typu silnika najlepszy. I chodzi mi tutaj o lepkość, gęstość, odporność na czynniki temperaturowe i starzenie się oleju.
Ok, wszystko rozumiem, ale wytłumacz mi co wspólnego ma olej do mieszanki z tym czy skrzynia biegów to automat czy manual ;]
Ja to rozumiem tak, że ten olej do automatu musi byc jakis specjalny bo silnik skutera czy czegos tam pracuje w jakims tam zakresie stałych obrotów przy których panują duże temperatury...
Właściwie racja, silnik simsona podczas przyspieszania cały czas zmienia swoje obroty pracy, a w skuterze są one mniej więcej takie same.
No wmiare jak jezdzilem skuterem z obrotomierzem to przy 4 tys zmienial bieg i sie nic a nic nie zmienialy caly czas 4 :D -skutery zal %)
Olej który leje się do skutera nazywa się olejem przekładniowym
Mówimy cały czas o olejach do mieszanki w 2T a nie do przekładni.
damianS51
2008-06-16, 21:52
Mój dziadek od samego początku dolewał mixol, teraz ja odziedziczyłem Simera i również dolewam do 95 eurosuper -mixol.
Pozdrawiam. Damian.
toman123
2008-06-16, 22:34
Ja leje jak narazie mixola i nie zamerzam go zamnieniac na nic innego.
MatiZs51
2008-06-16, 23:35
tez jezdzilem an mixolu a poremoncie na Oren 2T bo mi pod kolor simka pasuje :D